Да!
Знаехте ли, че първият български химн “ Шуми Марица“ (1886 – 1944г.) е взаимстван от популярен немски марш, изпълняван с развлекателен и сатиричен смисъл в кабарета?:

„Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren“ ?

Сигурно знаете, че музиката на „култовия български хит“ “ След десет години“ на ФСБ, всъщност е на италианската група Le Orme и се казва Amiko di ieri (Стар приятел) ! Да, текстът е на Мишо Белчев. И е прекрасен! Обаче горчивият вкус на лъжата си остава, защото каквото и да се изговори и призна в последните години, факт е, че на плочата “СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ”, издадена през 1985 г., черно на бяло се мъдри надписа: “Музиката е композирана от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров.

Оригиналът:

Тук въобще не става въпрос за авторски права, кражби, интерпретации, кавъри и тем подобни спорни работи.
Става въпрос за музика, която са преживявали няколко поколения българи и която, в известен смисъл, бива релевантен на национална идентичност.
В адаптирането на текстове или мелодии няма лошо, просто е хубаво да се знаят някои факти, когато се случва да твърдим или по-лошо – да вярваме, че и ние сме дали нещо на света.
Та, да продължим.

“Тръгнал кос”, например, е стара немска детска песничка :

В Уикипедия пише: „Сладкопойна чучулига“ е една от най-известните български детски песни. Създадена е през 1903 година по стихотворение на детския писател Цоньо Калчев и музика на композитора Панайот Пипков. Впоследствие Пипков я включва в детската си оперета „Щурец и мравка“.
Интересно е да се чуе италианското капричо на Чайковски (5:20):

А музиката към филма „Осъдени души“ !!!:

Я да чуем сега Ennio Morricone & Nino Rota – Mandolina Theme :

И сега нещо, на което попаднах съвсем наскоро! Отново Митко Щерев, този път, в ролята на автор на музиката на Химна на Герб. duckoff77 се е постарал да насложи „химна“ върху „Time To Say Goodbye“ на Andrea Bocelli and Sarah Brightman и ето какво се е получило :

Такива ти му работи…


    4 Comments. Leave your Comment right now:

      Напиши коментар

      Имейл адресът няма да бъде публикуван.

      Може да използвате HTML таговете: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


      × 9 = трийсет шест