На нож с администрацията

„Това е българският модел.
Българският модел е по-лош от Бермудския триъгълник.
В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват.
И знаеш, че ги няма.
При българския модел ги има, но не са те.
И не знаеш какво е.“

Станислав Стратиев

Обзалагам се, че на всеки се е случвало да потъне в блатото, наречено българска администрация. Е, от там измъкването е трудно. И как няма да е, като организацията в общинските и други служби не е направена в услуга на Уважаемия Гражданин, а напротив. Често попадаш в омагьосан кръг от молби, резолюции, такси, декларации, корекции, корекции на корекциите, приемно време, недоволни служители…

Отварям тази тема с цел да събирам откъдето успея и популяризирам действителни срещи и трудности на хората с бюрократичното блато. Ще публикувам и имената на служители, които превишават правата си, държат се арогантно. Изпращайте и вашите истории, вярвам, че ще е полезно за много хора! Надявам се, че ако се популяризират достатъчно в нета, може пък някой да се стресне от мисълта “ да не ме изтипосат в оня списък“, защото от жалби към по-висши инстанции смисъл няма – „гарван гарвану око не вади“.

№1
Архивът на площад Славейков N:6

Ако ви потрябват копия на стари документи за собственост от 70-те или 80-те години, които са издавани от някои общини е твърде възможно да ви се наложи да посетите архива на Славейков 6. И тъй като това при всички положения може да се превърне в едно много интересно преживяваване за вас ние решихме да споделим някои неща, които ще са ви от полза. Славейков 6 се намира в най-близката част на площад Славейков до кръстовището с ул. Раковски. Ще го познаете по вратата на партера на която няма никакви надписи, че вътре на 4-ия етаж се помещава въпросния архив. Качвате се на последния етаж и поглеждате към работното време на вратата на дирекция “ИНВЕСТИЦИОННО ОТЧУЖДАВАНЕ”, което е следното – сутрин от 09:00ч. до 11:00ч. и после от 15:00ч. до 17:00ч. Четири часовата обедна почивка да не ви прави впечатление, но това не е всичко… Копие от документ там струва скромната сума от 36лв с ДДС.

И да не си помислите, че ви го дават веднага щом струва 36лв – нищо подобно не се случва. Официалния срок да го намерят в архива е един месец, но обикновенно ставало за максимум десет дни. “Процедурата” протича по следния начин – попълвате молба по образец, която ще ви дадат от там в която подробно описвате какъв е документа, който искате да търсят архива, попълвате си естествено всички лични данни, но не забравяйте да приложите документи. За да получите правото да платите тези 36лв трябва да сте или роднина на човека, чийто документ за собственост търсите или негов наследник или упълномощено лице.

Ако отговаряте на всички изисквания и приложите надлежно всички документи ви приемат молбата и ви дават класическо входящо номерче с телефон на който да се обаждате и да ги питате дали случайно са намерили документа. Ако случайно така го намерят тогава ви дават зелена линия да платите заветните 36лв, но ВНИМАНИЕ те не се плащат там на Славейков 6, а на ул. Париж N:1 (до столична община).

ВНИМАНИЕ ВТОРИ ПЪТ:

Обърнете внимание на работното време на касата на ул. Париж 1 то сутрин започва от 10:00ч. до 12:00ч. и после от 14:00 до 16:00ч. НО да не се объркате и да отидете да си платите в петък след обяд! НЕ МОЖЕ изрично на вратата е записано, че в петък касата работи до 12:00ч.!  Но не защото сутрин е отворила в 08:00ч., а просто защото е петък /разбирай ден на майстора/. Петък са от 10:00 до 12:00ч.

Забелязахте ли разликите между работните времена на мястото където се подават молби и се получават копията и мястото където се плаща? Обърнете им внимание за да не ви изгубят 2-3 дни. Ако искате да платите преди обяд на ул.Париж 1 трябва да сте там най-късно в 10:00ч. и да чакате касиерката да отвори. След като това стане (всъщност се обикалят три гишета за плащането) поглеждате си часовника и разбирате, че имате по-малко от час да стигнете до площад Славейков 6 където е архива, който в 11:00ч. излиза в четири часова обедна почивка… И ако не искате да си изгубите деня по разни вмирисани от тютюн канцеларийки в стил ала бай-тошо е добре да си плюете на петите. Пробвал съм го – постижимо е, но понеже бях подговотвен :)))

Та на едното място се подава молба (Славеков 6), а на другото място се плаща след десетина дни (Париж 1) и се получава отново на Славейков 6… Уникални губивремци за които човек трябва да има здрави нерви и стабилна подготовка. На кой гений му е хрумнало плащането да става на едно място, а документа да се получава на друго това незнам, но знам, че времената с обикалянето по гишетата където сърдити и намусени лелки с фас в уста ме гледат на криво и ме препращат на друг етаж или друго гише трябва да е безвъзвратно отминало. УВИ не било отминало. За това се надявам тази информация да е полезна на всички жертви на които ще им се наложи да посетят този архив – колеги брокери, юристи, собственици на имоти, които си продават имотите и т.н.

Писаното тук е от юли месец 2011 година – ако има някаква промяна в работното им време или стила на работа моля споделете в коментарите по-долу.

По последни данни от разкази на очевидци от септември 2013 година вече има експресна тарифа, която струва около 70-80лв. Изберете си да се заредите с търпение и да се лишите от 36лв или да платите двойно по-скъпо и да си спестите 15-30 дни.

Автор : Антон Иванов

Взето от тук : https://blog.tbm2.net/?p=741


1 Comment. Leave your Comment right now:

    Напиши коментар

    Имейл адресът няма да бъде публикуван.

    Може да използвате HTML таговете: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


    пет − = 4